Kam za kulturou? Navštivte Kabinet filmové historie ve Zlíně

  • Aktuality 2017

Ve 28. budově zlínských filmových ateliérů na Kudlově byla otevřena unikátní stálá expozice, která se věnuje historii zlínského filmu. Návštěvníci zde mohou vidět loutky, se kterými pracoval Karel Zeman a Hermína Týrlová, osobní předměty těchto filmových legend a mnoho dalších zajímavostí.

Kabinet-filmove-historie01
Kabinet-filmove-historie02
Kabinet-filmove-historie03
Kabinet-filmove-historie04

Kabinet filmové historie (Zlín) | foto: Filmfest s.r.o.

Kabinet filmové historie byl pro veřejnost otevřen v rámci oslav 80. výročí zlínských filmových ateliérů, které proběhly v roce 2016 během 56. ročníku Zlín Film Festivalu. Výstava zahrnuje více než 300 exponátů, které úzce souvisí s činností ateliérů napříč lety 1930–1990. Část výstavy je věnována také filmové technice, se kterou pracoval např. Elmar Klos, cestovatelé Zikmund a Hanzelka, Alexander Hackenschmied nebo Jaroslav Novotný.

„Příběh Filmových ateliérů ve Zlíně je stejně zajímavý a dramatický jako příběhy, které se odehrály v prvních filmech jejich zakladatelů,“ uvádí za společnost Filmfest s.r.o. (zřizovatel Kabinetu) Čestmír Vančura a dodává: „Pro velmi talentované a velmi pracovité mladé tvůrce to byla skvělá příležitost, jak uspokojit svoji tvůrčí vášeň a zaujetí pro film. Vybrali si dobré místo blízko Zlína. Blízko horizontu, za kterým bylo už jen filmové nebe. Dnes, kdy už v něm jsou všichni z první generace kudlovských filmařů, se pokoušíme o první splátku dluhu, který vůči nim cítíme.“

Výstavu, která nahlíží do historie filmových ateliérů a jejich významných tvůrců, si můžete prohlédnout každé úterý–pátek od 10 do 16 hodin, a to za vstupné 69,- Kč pro dospělé a 35 Kč pro děti, seniory nebo ZTP. Délka komentované prohlídky je cca 45 minut. Pro návštěvníky jsou připraveny také upomínkové předměty s tématikou zlínského studia nebo filmového festivalu.

Podrobné informace najdete na webových stránkách Zlín Film Festivalu.

Zpět na ZLÍN FILM

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás