• Úvod
  • Blog
  • Aktuality 2017
  • ROZHOVOR: "Ze Zlína jsem byl především mile překvapený," říká student FAMU Vojtěch Komrzý

ROZHOVOR: "Ze Zlína jsem byl především mile překvapený," říká student FAMU Vojtěch Komrzý

  • Aktuality 2017

Město Zlín bylo v červenci vyhledávanou lokací začínajících filmařů. Své natáčení zde připravovali studenti Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Před několika dny ve Zlíně realizovali svůj školní projekt také studenti FAMU. O tom, jaká byla jejich zkušenost se Zlínským krajem, jsme si povídali s producentem Vojtěchem Komrzým.

vprotismeru00
vprotismeru01
vprotismeru02

Ve Zlíně se v uplynulých dnech natáčel studentský film ‚V protisměru‘. | Foto: Adéla Matochová

Vojto, v minulém týdnu jste strávili ve Zlíně několik dnů. Můžete nám představit projekt, na kterém jste u nás pracovali?

Samozřejmě. Je to školní film třetího ročníku bakalářského programu. Snímek vzniká jako spolupráce Katedry scenáristiky a dramaturgie s Katedrou režie pod vedením Sašy Gedeona a Barbory Stehlíkové. Na základě této spolupráce vznikl scénář k našemu filmu ‚V protisměru‘, podle kterého jsme v uplynulých dnech ve Zlíně natáčeli.

Co se týče samotného filmu, jedná se o psychologické drama, které vypráví příběh manželského páru. Muž je ve vězení a jeho žena se chce dát rozvést. Manžel s ní ale manipuluje a tím ženě rozhodování komplikuje. Samotný příběh je jednoduchý. Hlavní linkou je vlastně to samotné psychologické napětí a tlak, který prožívá hlavní hrdinka. Snímek je dobovka z 90. let.

Proč jste si pro své první natáčení vybrali právě Zlín?

Město Zlín jsme zvolili především kvůli lokacím. Byli jsme na obhlídkách po celé republice a Sašovi (režisérovi) se líbilo nejvíc právě tady. Druhým důvodem byla možnost soutěžit o podporu v rámci Nadačního fondu FILM TALENT ZLÍN. A třetím důvodem byla velká pomoc, kterou nám nabídla filmová kancelář ZLÍN FILM OFFICE.

Mimo to jsme chtěli coby štáb kompletně vycestovat, abychom se na práci mohli lépe soustředit. Ve Zlíně jsme si pronajali dům, ve kterém jsme po celou dobu natáčení společně bydleli. Díky tomu vznikla téměř rodinná atmosféra. Všichni jsme táhli za jeden provaz. Hodně nám to pomohlo.

A jak hodnotíte výběr Zlína zpětně?

Za mě, tedy z producentského hlediska, to bylo strašně fajn. Díky koprodukci s Univerzitou Tomáše Bati jsme tu měli zajištěné technické zázemí, což pro nás bylo stěžejní.

Ze samotného Zlína jsem pak byl především mile překvapený. Všichni nám vycházeli vstříc. O všem se dalo mluvit, všechno fungovalo. Měl jsem trochu strach, že vůči nám budou místní dost uzavření, ale když jsme se třeba i s kolemjdoucími dali do řeči, všichni byli velice milí. A to včetně rodičů dětských herců, kteří nám vycházeli taktéž neskutečně vstříc.

Jak dlouho a kde konkrétně jste ve Zlíně točili?

Ve Zlíně jsme strávili šest dní, z toho pět natáčecích. Exteriéry jsme točili v podstatě po celém Zlíně (u věžových domů, před coopem, v panelovém domě, u garáží...), a z těch pěti dní jsme celé tři dny natáčeli v pronajatém bytě v ulici Kvítkova, který jsme museli kompletně vybavit.

Využili jste při natáčení i nějaké místní zdroje?

Když nad tím teď přemýšlím, tak kromě sestavení štábu jsme řešili lokálně v podstatě všechno. Ubytování, stravu, komparz, herecká auta a tak. Díky spolupráci se ZLÍN FILM OFFICE jsme na Zlínsku sehnali třeba všechny dětské herce. Tímto chci ještě jednou všem poděkovat za pomoc.

Umíte si představit, že byste se do Zlína vrátil s dalším projektem?

Pokud by šlo o film, který by na Zlín pasoval, vrátil bych se sem rád. Zlín filmařům doporučuji.

Bude možné hotový snímek někde vidět?

My jsme oproti zaběhnutým filmařům v trochu jiné pozici. Pro nás bylo důležité v první řadě projekt zrealizovat. Máme ale ambice přihlásit film na festivaly. Až do jejich proběhnutí nechceme snímek veřejně prezentovat, aby neztratil exkluzivitu. Poté ale k vidění určitě bude.

Autor: Magdaléna Hladká, ZLÍN FILM OFFICE

Zpět na ZLÍN FILM

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás