Deset milionů na podporu rozvoje audiovizuálního průmyslu ve Zlínském kraji

  • Aktuality 2017

Zlínský kraj otevírá dotační program s rozpočtem deset milionů korun na podporu audiovizuální tvorby. Vznik programu inicioval Regionální filmový fond z. s., který společně se Zlínským krajem usiluje o oživení filmového průmyslu v regionu. Obě instituce od vzniku dotačního programu očekávají především vyvolání zájmu filmařů, a tedy zviditelnění kraje, zajištění nových pracovních příležitostí v oblasti tradičních řemesel i větší uplatnění absolventů zlínských filmových škol. První žádosti mohou filmaři podávat už v říjnu letošního roku.

Jindrich-MotylJiri-CunekMartin-Ruzicka
Jindrich-MotylJiri-CunekMartin-Ruzicka2
Jindrich-MotylMartin-RuzickaJiri-Cunek

Iniciátoři vzniku dotačního programu na podporu audiovizuální tvorby ve Zlínském kraji – hejtman Jiří Čunek, předseda Regionálního filmového fondu z. s. Jindřich Motýl a místopředseda Martin Růžička | Zdroj: ZLÍN FILM OFFICE (realizace IS Produkce s. r. o., Lubomír Churý)

„Ve filmovém průmyslu vidíme budoucnost, proto jsme se rozhodli podpořit jeho rozvoj v našem kraji nemalým obnosem deseti milionů korun. Takto vysokou částku nabízí v České republice pouze nedávno založený nadační fond v Praze. Kde jinde než ve Zlínském kraji, regionu se silnou filmovou historií, by se s podobnou aktivitou mělo pokračovat?“ říká Jiří Čunek, hejtman Zlínského kraje. „Když k částce připočteme také peníze, které filmařům samostatně nabízí město Zlín, Prahu dokonce převyšujeme,“ dodává s úsměvem Čunek.

Podporou filmového průmyslu se ve Zlínském kraji druhým rokem zabývá Regionální filmový fond z. s., který založil filmovou kancelář ZLÍN FILM OFFICE. Právě ta bude se Zlínským krajem spolupracovat nejen na propagaci dotačního programu mezi filmaři. „Zajištění finančních pobídek, které by přilákaly filmové štáby do Zlínského kraje byla naše dlouhodobá snaha. Nejedná se o prvoplánové rozdávání peněz, ale o investici, jejíž návratnost zpět do regionu zajistí předem stanovené podmínky čerpání,“ vysvětluje Jindřich Motýl, předseda Regionálního filmového fondu z. s.

„Přitahovat audiovizuální byznys do regionu, maximalizovat přínosy filmových natáčení a tím posílit místní ekonomický rozvoj je úkolem filmových kanceláří po celém světě. K tomu filmařům pomohou například i najít vhodné lokace, dají tipy na místní dodavatele služeb, poskytnou asistenci při přípravách i natáčení a často právě i finanční pobídky. Ve Zlínském kraji mají nakročeno víc než dobře,“ komentuje zavedení fondu Ludmila Claussová, vedoucí národní kanceláře Czech Film Commission, která je součástí Státního fondu kinematografie.

„Jedinou možností, jak oživit filmový průmysl na Zlínsku, je přivést sem práci, tedy filmové producenty a nové projekty. A k tomu dotační program zásadně přispěje. Za malou investici získáme velký profit pro náš kraj a naše lidi ve filmovým průmyslu,“ doplňuje Motýl.

Zda otevření dotačního programu filmaře do regionu opravdu přiláká ukáže až první zkušenost. Zlínský kraj a Regionální filmový fond z. s. o tom ale nepochybují. „Při rozhodování, kde se bude film natáčet, hrají stěžejní roli dva faktory. Lokace a finance. Buď je projekt připravený pro konkrétní místo, a pak ho do jiného kraje přenést nemůžete, nebo je scénář napsán obecně a umístění se tak často odvíjí od nákladů na jeho výrobu a možností financování. Právě tuto skupinu projektů může vznik Programu ovlivnit a přivést do Zlínského kraje,“ navazuje Martin Růžička, místopředseda Regionálního filmového fondu z. s.

Konkrétní informace o Programu zveřejnil Zlínský kraj na svých webových stránkách ve středu 13. září. Filmaři, kteří chtějí nový zdroj financování využít, tedy mohou své žádosti připravovat už nyní. Samotný příjem a registrace žádostí se plánuje o měsíc později. „Filmaři se nemusí bát, že by se k potřebným informacím nedostali včas. Ve spolupráci se Zlínským krajem a Magistrátem města Zlína chystáme sérii workshopů, na kterých krajský Program, Filmový fond města Zlína i další možnosti zlínského regionu detailně představíme. První workshop proběhne ve Zlíně a druhý v Praze. V případě zájmu setkání zorganizujeme i v dalších městech,“ uzavírá Magdaléna Hladká, výkonná ředitelka ZLÍN FILM OFFICE.

Zpět na ZLÍN FILM

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás