• Úvod
  • Blog
  • Aktuality 2017
  • ROZHOVOR: Režisér Dan Svátek bude ve Zlíně natáčet Úsměvy smutných mužů. "Výsledkem naší práce bude ‚zlínský film‘," říká koproducent Martin Gazda

ROZHOVOR: Režisér Dan Svátek bude ve Zlíně natáčet Úsměvy smutných mužů. "Výsledkem naší práce bude ‚zlínský film‘," říká koproducent Martin Gazda

  • Aktuality 2017

Na Zlínsku se bude opět natáčet. Tentokrát pod taktovkou režiséra Dana Svátka. První klapka již padla, a to v rámci posledního dne 57. ročníku zlínského filmového festivalu. Snímek pod názvem Úsměvy smutných mužů vzniká v koprodukci zlínské společnosti IS Produkce. Martin Gazda, jednatel firmy, nám o projektu prozradil víc v následujícím rozhovoru.


Tým IS Produkce při práci (Martin Gazda první zleva) | Zdroj: IS Produkce

Martine, název filmu může vyvolat různé představy. Můžete nám blíž popsat, o čem vlastně snímek bude a pro jakého diváka je připravován?

Samozřejmě. Cílovou skupinu nemáme ohraničenou. Hlavní dějová linie je problém alkoholismu, což je téma, které se týká společnosti jako takové. Hotový film tak může být inspirativní pro všechny. Téměř každý má ve svém okolí někoho, kdo se s tímto problémem setkal nebo se s ním i sám potýkal. Díky přesahu tohoto tématu jsme pro film získali i podporu Ministerstva kultury a Ministerstva zdravotnictví.

Druhou linií filmu je humor a sport, který může být řešením, jak se ze závislosti na alkoholu, nebo i čemkoliv jiném, dostat. Touto cestou šel i samotný autor námětu Josef Formánek.

Mimochodem, režisér Dan Svátek na tuto otázku s oblibou odpovídá, že se prostě sešlo pár lidí, kteří mají problém s alkoholem a rozhodli se natočit o tom film (smích). Kdybych to měl ale nějak shrnout, bude to úsměvná komedie z prostředí léčebny, ve které se budou prolínat flashbacky do minulosti s přesahem do současnosti. V té se budou hlavní postavy věnovat právě běhání – trénování na maraton.

Odkud jste pro takové téma čerpali inspiraci?

Děj vychází ze stejnojmenné knížky Josefa Formánka, který si v rámci vlastního pobytu v protialkoholní léčebně psal po dobu terapie osobní zápisky. S odstupem času jsou mnohé z nich opravdu vtipné. Dnes už je Josef zapřisáhlý abstinent. Zhruba před dvěma roky své zápisky vydal knižně. Kniha sklidila velký úspěch – jak od čtenářů, tak co se týče výše prodeje. A tak vznikla myšlenka zpracovat téma i filmově.

Naše role v projektu je ale technická koprodukce, takže zajišťujeme především technické záležitosti. Mimoto se nám podařilo pro realizaci filmu nadchnout i tři další partnery, kteří projekt podpořili finančně.

Část natáčení bude probíhat ve Zlíně. Prozradíte nám, kdy a kde konkrétně se bude film realizovat a proč padla volba právě na Zlín?

Většinu natáčení plánujeme na období od 26. 8. do 15. 9. 2017, z toho zhruba 14 dnů se bude točit přímo v léčebně. Ještě dnes nemůžeme s určitostí říct, zda využijeme lokaci, respektive léčebnu, ve Zlínském nebo Ústeckém kraji. Více se nám líbí ta zlínská, ale aktuálně je v ní ubytováno osm klientů s mentálním postižením. Řešení jejich náhradního ubytování dělá přípravy složitější.

Zbytek lokací pak bude už s jistotou převážně na Zlínsku. Pouze kvůli snímkům zasněžených hor navštívíme i místa v Čechách. Konkrétně plánujeme jeden natáčecí den v Krkonoších.

Na Zlínsko padla volba především z toho důvodu, že jsme produkce ze Zlína. Film tedy chceme automaticky situovat právě tady. Chceme zkrátka Zlín propagovat. Režisérovi se nadto město velice líbí. Pro nás je pak i díky vlastnímu technickému zázemí natáčení ve Zlíně jednodušší. Navíc se nám podařilo získat do pozice koproducenta i samotný magistrát. A tak to do sebe všechno hezky zapadlo. Jako ozubená kolečka.

Co se týče samotného natáčení, ve Zlíně budeme využívat dva byty, a to včetně exteriérů u těchto domů. Možná budeme točit i na kudlovských ateliérech. Dva dny budeme v Parku Komenského. Pohybovat se budeme i v okolí zámku a radnice. Ve zlínských lokacích strávíme zhruba deset dnů. Ve Zlínském kraji pak budeme točit ještě v Ratiboři, kde se nám podařilo najít skvěle zachovalou „retro“ benzinku.

Přináší vám natáčení ve Zlínském kraji nějaké další výhody, kromě zmíněného vlastního zázemí?

Zatím ještě nenatáčíme, ale třeba s výběrem lokací nám významně pomohla místní filmová kancelář ZLÍN FILM OFFICE. Výhodou je určitě i spolupráce s městem Zlín, které v roli koproducenta vlastně pomáhá Zlíňákům natočit film.

Při schůzkách s ostatními producenty jinak vždycky říkám, že ve Zlíně máme na jednom místě hezké kopce, louky, pole, rybníky i vodní plochy, a ještě navíc uprostřed toho všeho ateliér. Na Zlínsku může prostě štáb na určité období zaparkovat a z jednoho místa vyjíždět do ateliérů i exteriérů.

S tím je spojená i naše vize vybudovat v kudlovském areálu nový ateliér. To je pro nás teď klíčové. Důležité je ale i samotné město. Zlín dokáže vypadat takzvaně hezky nečesky (smích). Architekturu, kterou tu máme, nikde jinde v republice nenajdete. Pokud chce někdo nasimulovat pracovní americké město, tak v areálu bývalého Svitu se to dá udělat.

Když jsme tedy u Zlína, co jeho obyvatelé – mohou se do chystaného filmu nějak zapojit? Plánujete například nábory do komparzu?

Do tohoto filmu casting probíhat nebude. Komparzní role totiž víceméně žádné nejsou. Většina filmu je o dialozích mezi několika málo lidmi, takže davové scény se ve snímku neobjeví. I když ve druhé části filmu, která se věnuje běhu a trénování na maratony, tam se v záběrech objeví lidí více. Tyto scény jsme už natočili na maratonu v Praze a jednu klapku právě na půlmaratonu ve Zlíně. Takže lidé ze Zlína se ve filmu objeví.

Jako důležité ale vnímám i to, že budeme zapojovat místní studenty. Ne proto, že bychom chtěli ušetřit peníze, ale proto, že chceme nakopnout zlínský filmový průmysl a zlínské ateliéry. Abych byl konkrétní – studenti si vyzkouší asistentské pozice. Získají tak praxi i motivaci pro další práci v oboru. Už to zkrátka nebude jen mluvení a plánování, ale reálné natáčení. Například student režie bude pracovat na pozici asistenta režiséra. Co je hlavní, studenti zažijí atmosféru natáčení. Uvidí, jak se pracuje s herci a jak vůbec práce na filmu probíhá.

Kolik osob tedy bude ve výsledku tvořit váš štáb?

Hlavní štáb je skupina 25–30 lidí. Není tedy moc velký. Víceméně odpovídá také nižšímu rozpočtu, který máme stanovený na 12,5 milionů korun. Takto na film nízký rozpočet si můžeme dovolit mimochodem také díky tomu, že se bude točit víceméně na jednom místě. To je ta výhoda Zlínska.

Prozradíte nám i herecké obsazení?

Co se týče herců, mám radost z účasti Jardy Duška, který dnes už jen tak něco nenatočí. V hlavních rolích je David Švehlík, Ondřej Malý, Jarda Plesl, Ivan Franěk, objeví se tu ale i Simona Babčáková a další herci včelně například herce Radovana Krále ze Zlína. Tito a další herci budou v průběhu natáčení ubytovaní ve Zlíně, takže se s nimi místní s velkou pravděpodobností budou moci potkat.

Čeká vás tedy hodně práce. Na jakou fázi při realizaci takového projektu se vy sám nejvíc těšíte?

Pro mě osobně je to samotné natáčení. Moje práce totiž spočívá především v přípravě. Pak už se jen chodím dívat – jako do kina – na samotné natáčení. Tam už řeším jen ty nejnutnější věci. Nejsložitější je pro mě tedy část před natáčením, než padne první klapka. Po natáčení naopak začíná práce s postprodukcí. Takže ano – to, co mám nejradši, to je samotné natáčení (smích).

Kdy se můžeme těšit na premiéru?

Příští rok na jaře. Zatím ale nechci říkat přesné datum. Vzhledem k tomu, že výsledkem naší práce bude „zlínský film“, premiéra bude probíhat právě ve Zlíně. Je možné, že uspořádáme autogramiádu nebo besedu s tvůrci filmu také v rámci zlínského filmového festivalu, na kterém vlastně padla i první klapka.

Autor: Magdaléna Hladká, ZLÍN FILM OFFICE

Zpět na ZLÍN FILM

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás