• Úvod
  • Blog
  • Aktuality 2017
  • ROZHOVOR: Zlín ožije filmovým festivalem. "Chceme ukazovat něco, co není běžné, s čím se lidé jen tak nepotkají," říká umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

ROZHOVOR: Zlín ožije filmovým festivalem. "Chceme ukazovat něco, co není běžné, s čím se lidé jen tak nepotkají," říká umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

  • Aktuality 2017

Ve dnech 26. 5. až 3. 6. 2017 ožije Zlín již tradičně filmovým festivalem. Hlavními tématy letošního, v celkovém pořadí 57., ročníku bude oslava 20. výročí Salonu filmových klapek, kinematografie Švýcarska a Švédska a také 110. výročí narození významné autorky Astrid Lindgrenové. O festivalu a jeho programu jsme si povídali s uměleckou ředitelkou Markétou Pášmovou.


Umělecká ředitelka ZLÍN FILM FESTIVALu Markéta Pášmová

Co by si měl člověk ideálně vybavit při slovech ZLÍN FILM FESTIVAL?

Měl by si vybavit rodinný festival. Festival s velkou tradicí, který ve Zlíně probíhá po mnoho generací. Byla bych samozřejmě také ráda, kdyby si lidé vybavili i to, že v rámci festivalu přivážíme do Zlína filmy pro děti a mládež z celého světa. Návštěvníci tak mohou vidět snímky, se kterými se jinak nemají šanci setkat.

Festival má podtitul „pro děti a mládež“. Jakou věkovou kategorii tedy může jeho program zaujmout?

Je to festival pro celou rodinu. Promítáme filmy pro děti od tří let až po studenty. Členíme je do tří věkových kategorií: 3+, 10+ a 15+. Chystáme ale také rozsáhlý doprovodný program, který upoutá i menší děti a jejich rodiče. Snažíme se zkrátka, aby to byla akce, kde si každý návštěvník něco najde.

Takže si z programu vyberou i dospělí, kteří dorazí bez dětí?

Samozřejmě. Zaměřujeme se i na skupinu vysokoškolských studentů, a to jsou dospělí lidé. Spousta filmů spadá právě do kategorie 15+. V této kategorii jsou uváděny filmy určené dospělým divákům. Je dobré připomenout, že film o dítěti nemusí být nutně film pro děti. Teď mám na mysli třeba sekci evropských debutů. Ta prezentuje začínající evropské režiséry, kteří ve svých filmech zobrazují pohled na život mladého člověka i dítěte, ale není určen dětem.

Bude letošní ročník oproti předchozím obsahovat něco nového?

Vždy se snažíme nabízet chytrou zábavu. Takovou, kterou návštěvníci nemůžou jinde vidět. Chceme se rozhodně vymezit vůči tradičním atrakcím, které jsou prezentovány na dětských dnech. Pořádáme proto třeba filmové workshopy nebo castingy do filmů. Chceme zkrátka ukazovat něco, co není běžné, s čím se lidé jen tak nepotkají.

Plánujeme otevřít různé netradiční zóny – např. bezpečností zónu, která se zabývá bezpečností dětí, a to jak na internetu, tak i v běžném provozu. Účastníci se tu dozví třeba to, jak se chovat v lese, při styku s cizím člověkem nebo ve virtuálním prostředí.

Vyplatí se tedy do Zlína v období festivalu přijet i na víc dnů?

Určitě ano a uvítáme je velmi rádi. Návštěvníci tu budou mít určitě každý den co dělat. Program je našlapaný akcemi. Většina z nich je navíc přístupná zdarma. Za kino se sice platí, ale pouze 39 Kč. To je cena víc než lidová.

Ty, kteří se na festival chystají, bude určitě zajímat, jaké filmové hvězdy uvidí?

Jako každý rok, i letos dorazí řada českých herců, které ve Zlíně běžně nepotkáváme. Například Ivan Trojan, Anna Geislerová, Jitka Ježková, Eliška Balzerová. Přijede i syn Ingmara Bergmana – Daniel Bergman, který na festivalu uvede své filmy. V porotě pak zasednou krásné herečky jako Klára Issová nebo Vica Kerekes, které bude možné ve Zlíně potkávat celý týden. Další hvězdy si dovolím ponechat jako překvapení.

Příležitost k setkání s těmito hvězdami bývá každý den v rámci tzv. červeného koberce, který se koná vždy v 17 h u Kongresového centra. Konkrétní informace jsou uveřejněny na našem webu i Facebooku.

A na koho (nebo na co) se ty osobně letos nejvíc těšíš?

Asi na příjezdy zahraničních tvůrců, kteří u nás prezentují své filmy. Mnoho z nich ani neví, kde Česká republika leží. Dorazí třeba hosté z Indie, Japonska, Taiwanu... Jsem zvědavá, co na Zlín a náš festival řeknou, jak se jim tu bude líbit. Těším se ale samozřejmě také na reakce místního publika, na potlesk dětí v kinech. Na ten se těším asi ze všeho nejvíc.

Autor: Magdaléna Hladká, ZLÍN FILM OFFICE

--

Kompletní program 57. ročníku ZLÍN FILM FESTIVALu najdete na www.zlinfest.cz.

Zpět na ZLÍN FILM

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás