Kino Hvězda v Uherském Hradišti uvede cyklus Slovácko ve filmu

  • Aktuality 2017

Programovou součástí letošních oslav 50. výročí uherskohradišťského kina Hvězda bude mimo jiné cyklus projekcí Slovácko ve filmu. Zaměří se na filmovou tvorbu vzniklou nebo inspirovanou regionálním prostředím jihovýchodní Moravy. Součástí akce budou čtyři filmové projekce, tematická beseda a výstava.


Ilustrační foto z filmu Ještě svatba nebyla | Zdroj: NFA

Cyklus Slovácko ve filmu volně navazuje na stejnojmennou řadu projekcí, která v letech 2014 – 2016 probíhala v kině Máj v Uherském Brodě. Také v případě uherskohradišťské přehlídky si organizátoři kladou za cíl představit divákům více či méně pozapomenuté snímky, které byly alespoň z části natáčeny na jihovýchodní Moravě. Cyklus si zároveň klade za cíl prezentovat filmy vzniklé v různém období a kulturně společenském kontextu, tak aby projekce divákům přiblížily specifika doby, ve které byly vybrané filmy natočeny.

V květnu (18.5.) bude na plátně kina Hvězda prezentován film z období němé kinematografie, celovečerní adaptace známé prózy Viléma Mrštíka Pohádka máje (1926). Jedná se o dílo režírované Karlem Antonem, významným filmařem vrcholné éry čs. němé kinematografie. Poetický snímek zapůjčený z Národního filmového archivu bude doplněn novou hudbou a bude možné v něm spatřit dobové záběry horňáckých krojů a slavností.

V červnu (15.6.) bude následovat projekce filmu Ještě svatba nebyla (1954) režiséra Jaroslava Macha. Jedná se o dílo prezentující éru socrealistických filmových agitek. Ty reagovaly na společenské změny následující po roce 1948 a dnes jsou hořce úsměvnou připomínkou doby, kdy se poroučelo větru i dešti. Barevný film obsazený řadou předních herců ztvárňuje konflikt a usmíření dvou slováckých obcí na pozadí kolektivizace zemědělství a strážnických folklorních slavností. Za zmínku též stojí použití lidových písní s budovatelskými nápěvy od folklorní sběratelky a kulturní aktivistky Anežky Gorlové.

Po prázdninové přestávce se v září (21.9.) v kině Hvězda bude promítat film Čistá řeka (1978) režiséra Štěpána Skalského. Jedná se o filmové dílo reagující na výrazné zhoršení stavu životního prostředí, ke kterému v Československu došlo v 70. letech. V tomto případě jde o kauzu průmyslového znečištění řeky, proti kterému se snaží na apatickém maloměstě bojovat mladý inženýr. Zda bude v zápasu s lokální mocenskou mašinerií úspěšný, prozradí pozapomenutý snímek natočený dle scénáře Karla Steigerwalda.

Čtvrtým filmem v pořadí bude Sonáta pro Zrzku (1980) režiséra Víta Olmera, která bude promítnuta v říjnu (19.10.). Tento rodinný film natočený na základě námětu a scénáře Vojtěcha Vackeho a vzniklý s tvůrčím přispěním dramaturga Jana Gogoly st. byl stejně jako předchozí ekologicky laděný snímek natáčen přímo v Uherském Hradišti a širším okolí. Divákům tak nabídne nezvyklý pohled na známá místa zachycená filmaři již před řádkou let.

Filmy zařazené do cyklu projekcí Slovácko ve filmu budou opatřeny lektorskými úvody filmového historika a dramaturga přehlídky PhDr. Petra Slintáka. Cyklus doplní též výstava plakátů a dalších filmových relikvií, která bude ve foyer kina Hvězda prezentována od 21. 9. do 20. 10. 2017. Seminárním doplňkem přehlídky bude veřejná beseda filmových badatelů na téma: Obraz regionu ve filmové tvorbě. Setkání s filmaři i filmology se v kině Hvězda uskuteční bezprostředně po říjnové filmové projekci, která stejně jako projekce předešlé začne v 16:00.

Zpět na ZLÍN FILM

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás